måndag 4 maj 2015

Försvarsöverenskommelsen 2015 - Ett viskning i en blåsig omvärld

Som väntat blev förhandlingarna en besvikelse. 10.2 miljarder kronor extra fördelat på fem år, 2016-2020 blir knappt 2 miljarder extra per år. Det motsvarar en ökning av dagens försvarsanslag på ca 5 % vilket knappt räcker till att täcka kostnadsökningar etc. Dra därtill bort de merkostnader som försvarsmakten får på grund av nuvarande regerings övriga politik och ytterligare några miljarder försvinner.

Försvarsanslagen skulle ha behövt höjas med 10 miljarder kronor årligen för att ha chans att tillföra något av värde och ändå skulle vi spenderat långt under 2% av BNP.

Trots detta basuneras det ut från politikerna att detta är en satsning. Det är det inte. Det är knappt att vi klarar att upprätthålla nuvarande förmåga med detta s k tillskott, än mindre öka förmågan. Omvärlden springer som vanligt ifrån oss och vi får gå tillbaka till medeltiden för att hitta exempel på där Sverige som största land i nordeuropa står med det i särklass minsta försvaret.

Vi har blivit ett säkerhetspolitiskt U-land, 
upplagda på ett fat som numera smakar betydligt mer än det kostar. 

Tyvärr får vi väl vänta in renodlade kränkningar ovanför riksdagshuset eller en ubåt som går på grund mitt inne i Stockholm city innan politikerna reagerar på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar