onsdag 1 april 2015

Kommer Ryssland använda Grekland som slagträ mot EU ?

EU består av 28 medlemsländer. Inom viktiga frågor har varje land vetorätt. Ett enat EU sänder en stark signal till Ryssland om att man gemensamt står bakom de beslut som fattas. EU kan därför införa kännbara sanktioner mot Ryssland och sätta press politiskt och ekonomiskt för att påverka Rysslands förda politik.

Nu ska Greklands nya premiärminister Tsipras resa till Moskva i förhoppning om att erbjudas fördelaktiga ekonomiska lånevillkor med stor sannolikhet mot att man vägrar gå med på hårdare eller förlängda sanktioner gentemot Ryssland från EU. Detta är ett utmärkt sätt för Ryssland att splittra enigheten i EU och göra det svagt och handlingsförlamat. Ryssland har redan ganska goda förbindelser med länder som t ex Ungern varifrån man har viss sympati.

Grekland är också ett NATO land och även där har man möjlighet att utnyttja sin vetorätt i händelse av att t ex artikel 5 åberopas. Grekland kräver sannolikt tydligare evidens än andra NATO länder för att ge sitt samtycke. T ex är den hybridkrigföring som Ryssland använder sig av i Ukraina kanske ett tillräckligt otydligt argument för Grekland att stödja ett NATO ingripande om motsvarande händelser skulle utspelas någonstans i baltikum ? Vem vet. Är det värt att chansa ?

Sist men inte minst har man möjlighet att spela ut Rysslands erbjudna ekonomiska villkor mot EU när det handlar om att förhandla fram nya lån för Grekland.

För att Grekland ska sluta hålla resten av EU som gisslan är det nog bäst att det blir en GREXIT dvs att Grekland får lämna EU samarbetet. Det blir nog billigare i längden.

Greklands premiärminister inför mötet med Putin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar